Laatste update: 29/06/2017

Welke genetische analyses kunnen we bieden?

Op zoek naar een specifieke genetische test?

Zoekt u een specifieke genetische test op basis van een aandoening of een gen?
Consulteer dan de UZ Brussel laboratoriumgids.
Selecteer de sector 'genetica' en zoek van daaruit naar specifieke informatie.

Het CMG biedt echter meer genetische analyses aan dan die we zelf uitvoeren. Daarvoor werken we samen met gespecialiseerde Belgische en/of buitenlandse centra. Voor sommige aanvragen kunnen we ook zelf een test ontwikkelen.
Aarzel daarom niet om uw aanvraag in te dienen, ook als de gevraagde test niet voorkomt in de Labogids of hieronder bij de beschikbare PGD-test. Als u meer informatie nodig heeft en die in deze site niet vindt, contacteer gerust het laboratoriumsecretariaat. Onze medewerksters daar helpen u verder.

Wil u weten welke PGD-testen het CMG u kan aanbieden?

Meer informatie vindt u hierna onder aanvraag PGD-testen of in het PGD-laboratorium.
Klik op het tabblad Overzicht PGD-testen voor de lijst van monogene aandoeningen waarvoor het PGD-labo reeds PCR-gebaseerde testen ontwikkeld heeft.

Aanvraag PGD-testen

Een PGD-aanvraag voor een monogene aandoening kunnen we slechts behandelen als een pathogene mutatie/locus bij de patiënt en/of zijn/haar partner geïdentificeerd werd, en het genetisch rapport erover beschikbaar is.
Op dit moment bieden we twee soorten PGD-testen aan voor monogene aandoeningen:

  • op basis van PCR (voor de meer frequente aandoeningen), of
  • op basis van SNP-array (als er geen PCR-test voorhanden is).

Zie ook Welke PGD-testen kunnen we aanbieden? in het PGD-laboratorium.

De meeste wensouders kunnen we PGD aanbieden op basis van een bestaande test - met een korte wachttijd (zie het overzicht).
Indien een bestaande PCR-test niet gebruikt kan worden of een SNP-array niet mogelijk is, is het mogelijk om een nieuwe PCR-test te ontwikkelen. Dat impliceert echter een langere wachttijd.